Конкурсен проект за интериор на заведение А’туин – трето място

Конкурсен проект за интериор на заведение А’туин – трето място

Проектът е разработен за конкурс на тема „Заведение за хранене по автора на фентъзи романи Тери Прачет“. С този проект арх. Силвия Миткова спечели трето място в конкурса. Интериорното решение на салона е изцяло провокирано от книгите на Тери Прачет и Светът на диска. Този свят се носи из пространството на гърба на четири гигантски слона. Те, от своя страна, са стъпили на черупката на още по-гигантска костенурка А’Туин. Този свят е изцяло в противовес с науката и физиката. Тонове вода се изливат от Диска в космическото пространство от реката , която преминава през цялата му дължина. Голяма част от композиционните решения в салона са провокирани от това. Цялото помещение е подведено под една централна ос – от там преминава и ходовата линия. Тази ос е подчертана от дизайнерското решение на окачения таван. Най-високото ниво е със свободна пейзажна форма, наподобяваща река. По-ниските нива подсилват това усещане с цветовото си решение- по тъмен нюанс (син). От своя страна, окаченият таван е организира, така че да създава представа за космическото пространство , в което А-Туин пътува. Синият цвят е небето , а хаотично разпръснатите кръгли осветителни тела с различни размери са звездите. Друг акцент са кръглите дървени елементи в тавана. Със своя топъл черешов цвят, те придават малко топлина и уют в помещението, като създават усещането за планети, а зад тях има скрито осветление , което ги откроява и те изпъкват на фона на тавана. В заданието за концепцията на заведенията е споменато връщането към природата, рециклиране и водене на природосъобразен живот.

  • Използвани са почти изцяло рециклирани материали.      
  • Своеобразната река на тавана е от стари вестници.  
  • Облицовката по стените е от рециклирана цветна хартия.
  • Интериорното решение на салона, смесващо странни форми, модерни елементи и старинни детайли, създава не само усещане за уют и топлина, но и превръща заведението в един своеобразен „оазис на пътешественика”, който може да се почувства като у дома си с книга в ръка.
  • Акценти са кръглите дървени елементи в тавана. Със своя топъл цвят череша, те придават малко топлина и уют в помещението, а придават уникален стил. Създават усещането за планети.
  • Еклектика от елементи на ново и старо–антично.
  • Масите са от масивно дърво, на пръв поглед грубо издялкани от стара дървесина.
  • Островният бар е с елементи, които напомнят бъчва, а дървените етажерки са за книги, каквато е основната концепцията по задание.
  • Осветителните тела над сепаретата и масите до стената притежават съвременен дизайн, но същевременно са изработени от рециклирани  материали.
  • Предвидени са пана със снимки от различни причудливи места от нашата планета, които изглеждат сякаш не са от този свят.


Вижте още от нашите проекти