Детски стаи

Поради големият интерес на наши клиенти относно детските стаи ние решихме да напишем няколко статии на тази тема. Това е първата от тях. Тя ще обобщи основните похвати и последователност на проектирането на детски кът. В следващите статии ще говорим по- подробно за конкретни детайли и ще дадем още примери. Екипът на Пентахрон ЕООД се надява, че информацията ще бъде полезна за вас.

Изграждането на интериора на детската стая е много трудна задача и е свързана с познаването на желанието на децата и техните потребности. Интериорът на едно такова помещение може да повлияе положително върху развитието на въображението и креативността на детето. Една детска стая трябва да осигури необходимото пространство, където те да бъдат необезпокоявани , да почиват, играят, учат, четат и т.н. Има няколко етапа при проектирането на детска стая – планиране на пространството, обзавеждане, декорация и въплъщение на различни хобита и занимания. 

Ще започнем първо с няколко стъпки относно планирането на пространството, което е най – важният етап. То трябва да се съобрази с възрастта на детето и различните му потребности. Първата задача е да се намери подходящата стая, като се взимат в предвид различни фактори– размер, естествено осветление, изложение, чупки. Стаите за едно бебе, десетгодишно хлапе или тийнейджър се структурират по различен начин.  За това  се избира такава стая, която да може да се модифицира във времето с промяната на желаният и нуждите на детето. Втора важна стъпка в планирането е функционалното решение. Ще разясня тези въпроси подробно в следваща статия от блога.

След като сте планирали пространството идва етапа на обзавеждането. Когато избираме мебели за детската стая трябва да ги съобразим с интериора на останалата част от къщата, да не е с индивидуална естетическа стойност. При купуването на мебели за детска стая трябва да се знае, че те най-бързо се изхабяват и стареят.

За едно дете в е много важно да има играчки, а за да няма безпорядък, от който родителите изпадат в ужас е необходимо да се предвидят възможно повече мебели за съхранение. Ако вещите на детето няма къде да се съберат те плъзват из цялата къща, а това вече е проблем за всички членове на семейството. В следващите статии от блога ще дадем няколко съвета за организирането на обзавеждането, така че да намалим безпорядъка, да осигурим място за учене , за усамотение при тийнейджърите и игра при малките. В детските стаи често се използват и методи за пестене на пространство чрез мултифункционални мебели с механизми.

 Третият но не и по важност етап е декорирането на стаята. Това е етапа, който осигурява комфорта, уюта и превръща стаята в мястото, което децата обичат. Тук има няколко основни стъпки, които да следваме – подбор на цветове и материали ( за стени, под и мебели), подбор на декоративни елементи – (осветление, текстил, апликации и т.н). В детските стаи е хубаво да се подбират по ярки цветове: зелен, розов, син, жълт , лилав и др. За стените както и на пазара има голям избор от материали. При декорирането на стените често се използват тапети, латекс, фото тапети, стикери, рисунки и др. Подовете трябва да са топли и е добре да се предвиди  мокет, килим, паркет и т.н. Всеки един от тези материали има своите предимства и недостатъци. Текстилните елементи също се отразяват за общия изглед на стаята. Има различни видове текстил в различна дебелина, цветове и плътност предназначени за всеки вкус. Трябва да се подбират най- практичните материи – по възможност да се перат и да не избледняват при пране и светлина. Завесите трябва да се подберат така че да пропускат достатъчно светлина и да засенчват достатъчно, това зависи от изложението на стаята. 
Последно но не и по важност е приспособяването на пространството в унисон с хобитата и заниманията на детето- рисуване, музика, спорт и т.н. Хубаво е да се обособят кътове за това, ако няма място в самата стая то поне в жилището. 

Вижте още от нашия блог:

Интервю на Инженер.БГ: „Арх. Силвия Миткова от „Пентахрон“: Удовлетворяващо е, че все повече инвеститори се интересуват от съвременните технологии

Българското дигитално списание Инженер.БГ публикува кратко интервю с нашата управителка. То отговаря на потребностите от актуална и коректна информация на инженерната общност у нас.Благодарим за

Интервю на Инженер.БГ: „Арх. Силвия Миткова от „Пентахрон“: Отношението ни към всеки проект е като към нещо лично, в което оставяш частица от себе си

Отношението ни към всеки проект е като към нещо лично, в което оставяш частица от себе си“Българското дигитално списание Инженер.БГ публикува кратко интервю с нашата