Второ място на конкурс за Пешеходни надлези над Софийски Околовръстен път

Второ място на конкурс за Пешеходни надлези над Софийски Околовръстен път

Настоящият проект представлява идейно решение за изграждане на пешеходни надлези, осигуряващи свободното и безопасно пресичане на софийски околовръстен път на определени места, които са с повишена концентрация на пешеходно движение. Проектното решение цели осигуряване на безопасни места за пресичане на пешеходци, в това число майки с детски колички , възрастни хора и хора с увреждания.
Идейният проект ще послужи като задание за разработка на проект в следваща фаза.

Въпреки че връхната конструкция е покрита, съгласно местоположението на съоръжението и годишните климатични особености на гр.София, проектантът е предвидил настилка, която запазва изредените по-горе функционалности при възможно най-неблагоприятните атмосферни условия.
Настилката с търговско наименование „грип анти-слип“ е съставена от плътно подредени един до друг надлъжни композитни елеметни, имитиращи естествен материал, изградени от фибростъкло.

Стените на съоръжението са проектирани със стоманена, поцинкована мрежа с малък отвор на клетките. Това ефирно и прозрачно решение е избрано с цел осигуряване на проветреност на пешеходния надлез, допринася за общата сигурност на пътните превозни средства от случайно попадащ битов или друг отпадък, изхвърлен от пешеходците, като същевременно придава пространствена сигурност на пешеходците и завършеност на интериорното пространство.

Под парапетите е предвидено LED осветление. Интериорното осветление на надлеза е решено с LED пури с IP 65. Те са разположени в характерни триъгълни форми, така че елегантно да подчертаят металната конструкция и да я превърнат в художествен елемент.
Възложител: СТОЛИЧНА ОБЩИНА НАПРАВЛЕНИЕ “АРХИТЕКТУРА И ГРАДОУСТРОЙСТВО”
Целият проект може да видите тук:
https://www.sofia-agk.com/Pages/SinglePublication/fs6sRMS1ej8%3d

Вижте още от нашите проекти